Cum Putem Responsabiliza Copilul

0
4
Cum Putem Responsabiliza Copilul

Pentru a invata cum putem responsabiliza copilul trebuie sa intelegem cat de importanta este educatia pe care o oferim celui mic. Acesta o va purta cu sine pe parcursul intregii vieti si ii va influenta comportamentele in anumite situatii si contexte.

Principiile si valorile pe care le insuflam copiilor nostri servesc in ai ajuta pe acestia sa faca fata societatii din afara familiei si evenimentelor de viata pe care le vor parcurge.

Astfel, unul dintre principiile importante pe care le putem insufla copiilor nostri este RESPONSABILITATEA.

Responsabilitatea este o calitate de baza care ne ajuta sa ne adaptam eficient la situatiile academice, profesionale sau chiar personale si reprezinta respectarea indatoririlor primite.

Cum iti poti invata copilul responsabilitate?

De ce este important ca micutii nostri sa inteleaga conceptul de responsabilitate si sa fie capabili sa-l puna in practica? Ei bine, pe tot parcursul vietii se vor intalni cu situatii mai mult sau mai putin reglementate care vor necesita un diferit nivel de responsabilitate din partea lor.

Poate vorbim despre scoala, unde vor avea responsabilitatile academice precum invatatul, rezolvatul temelor sau respectarea regulamentului interior.

Poate ca vorbim despre un viitor putin mai indepartat, unde copiii nostri vor avea responsabilitati profesionale precum realizarea sarcinilor de serviciu, respectarea programului si a normelor specifice.

De asemenea, ne putem referi la viata personala, unde, pentru a se intretine si a fi autonomi, copiii de acum, viitorii adulti vor avea nevoie sa fie responsabili. Asta ii va ajuta in a-si pastra casa curata si ingrijita, garderoba adecvata, pentru a indeplini sarcini casnice necesare precum procuratul hranei, ingrijirea locuintei sau cresterea propriilor copii.

Astfel, cum putem responsabiliza copilul este un pas important spre autonomie, independenta si viata, fie ca vorbim de viata de elev, angajat sau viata in general. Asadar, ce putem face pentru a exersa responsabilitatea cu copiii nostri inca de mici?

Sarcini adecvate pentru copil

Este important sa le acordam copiilor sansa sa isi aduca contributia in sarcinile casei, insa trebuie sa facem acest lucru raportat la varsta si potentialul lor.

Astfel, putem incepe cu sarcini usoare precum adunatul jucariilor, asezarea anumitor obiecte, udatul plantelor, asezarea incaltamintei in dulap, dezbracarea sau descaltarea independenta.

Sarcinile copilului trebuie alese in functie de capacitatile sale. Pentru a face acest lucru cat mai placut, distractiv si motivant, putem incerca sa facem un program vizual, eventual saptamanal, cu ceea ce are de facut copilul si sa bifeze fiecare sarcina pe care a indeplinit-o.

La finalul saptamanii, daca acumuleaza un anume numar de sarcini rezolvate, poate primi o recompensa. In acest mod, copilul va invata sa fie responsabil intr-un mod care ii va face placere.

Responsabilitatea-unei-plante-de-interior

Responsabilitatea unei plante de interior

Pentru copiii putin mai mari, pe langa sarcinile adecvate varstei, putem opta pentru sadirea unei plante. Astfel, putem incepe chiar de la stadiul de samanta sau rasad, acordandu-i responsabilitatea copilului de a avea grija de planta sa.

Ii putem da si un nume pentru a creste gradul de responsabilizare si implicare al celui mic. Dupa ce am plantat samanta sau rasadul in ghiveci, copilul va trebui sa o ude, sa o mute la un loc luminos, sa ii schimbe solul cand va fi necesar, sa ii ofere toate conditiile necesare plantei pentru a se dezvolta.

Prin aceasta sarcina, copilul va intelege care este importanta actiunilor sale in raport cu responsabilitatea alocata. De asemenea, acesta va invata in mod natural faptul ca actiunile sale au fie consecinte pozitive, fie negative.

Astfel, o ingrijire adecvata a plantei va rezulta in dezvoltarea sa, pe cand neglijarea plantei o va face sa se usuce.

Este important sa-i explicam acest aspect copilului inca de la inceput, in special inainte de a lua importanta decizie de a-i adopta un animal de companie.

Asa cum spuneam, alocarea responsabilitatii este foarte importanta in cresterea si educarea copiilor, pregatindu-i pe acestia pentru a da piept cu viata si pentru a face fata eficient situatiilor cu care se vor intalni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.