Cele mai eficiente strategii de invatare

0
2
cele mai eficiente strategii de invatare

Uneori, invatatul poate sa fie plictisitor si dificil, iar sa ne mentinem concentrarea poate fi aproape imposibil. Astfel ca se intampla deseori sa lasam totul pe ultima suta de metrii. Strategiile de invatare ne ajuta sa optimizam procesul de studiu astfel incat un test sau un examen sa nu ne ia pe nepregatite si sa reusim sa il trecem cu brio. Asadar, iata cele mai eficiente strategii de invatare care, odata aplicate, iti pot asigura o nota mare si pastrarea informatiei pentru mai mult timp:

Organizarea materialului de invatat

De multe ori, materialul de invatat pentru un examen pare interminabil, iar numai gandul la cantitatea lui ne face sa ne pierdem tot cheful pentru a ne apuca de treaba. In cazul acesta… ce e de facut?

In primul rand, e important sa conspectam informatia, sa extragem doar informatiile cele mai relevante din text, pe care sa le invatam initial, urmand sa le completam cu detalii daca timpul ne permite sau daca sunt de interes.

Dupa ce am selectat informatia necesara, materialul ar trebui sa fie vizibil mai mic, deci nu mai pare atat de „fioros”. Ei bine, ceea ce trebuie sa facem acum, este sa il facem cat mai atractiv… putem folosi culori, stickere, sau citate motivationale pe margini pentru a invata cu placere.

Autoreglarea emotionala

Acesta este mai degraba un proces de lunga durata care se antreneaza treptat si care ne ajuta pe termen lung. De cele mai multe ori, asociem invatatul pentru un examen cu ceva ce trebuie facut, dar care ne creeaza neplacere. Cum schimbam asta?

Ne ajuta sa facem notitele cat mai atractive pentru a evita monotonia unor cuvinte simple insiruite pe o foaie. Putem organiza lectia in bucati mai mici pentru a parea mai scurta si mai putin dificila si pentru a evita suprasolicitarea. Pentru parcurgerea fiecarei bucati, putem sa ne acordam mici recompense precum dulciuri, ascultarea unei melodii sau doar 5 minute de relaxare.

Autoreglarea emotionala este importanta nu doar in timpul invatarii, ci si dupa invatare. E relevant sa gestionam stresul si anxietatea de testare, iar pentru asta, aminteste-ti ca, indiferent de cum se va desfasura examenul, acest lucru nu iti poate deteriora valoarea si nu schimba cine esti si ce poti realiza! Pentru a calma emotiile dinainte de test, incearca sa inspiri pentru 5 secunde, sa pastrezi aerul in piept pentru alte 5 secunde si sa expiri tot aerul timp de 5 secunde.

Amenajarea mediului optim cand invatam

Amenajarea mediului optim cand invatam

Pentru a invata eficient este nevoie sa studiem intr-un mediu propice. Cum trebuie sa arate acest mediu?

In spatiul in care invatam este important tipul de lumina folosit, pentru a evita suprasolicitarea ochilor si oboseala rapid instalata. Cea mai potrivita lumina este cea naturala, astfel, e indicat sa pozitionam biroul langa fereastra. Totusi, daca este nevoie de lumina artificiala, aceasta trebuie pozitionata in stanga pentru persoanele dreptace si invers pentru stangaci, iar intensitatea trebuie sa fie moderata, pentru ca atat lumina prea puternica, cat si cea prea slaba conduc la oboseala rapida a ochilor. De asemenea, e indicat sa fie cat mai liniste, sa evitam zgomotele deranjante, dar putem adauga putina muzica pentru invatat (stimuleaza creierul sa memoreze mai usor).

Organizarea timpului cand invatam

Pentru organizarea timpului de invatat, cea mai cunoscuta si eficienta tehnica este Pomodoro. Aceasta modalitate intarzie si reduce oboseala aparuta in timpul studiului si iti permite sa te concentrezi pentru mai mult timp. Cum functioneaza ea? Este relativ simplu:

Invatam pentru 20 de minute, facem o pauza de 5 minute, urmand sa continuam cu 4 astfel de sesiuni. Dupa 4 sesiuni de 20 minute, putem lua o pauza mai mare de 15-20 minute, dupa care reluam sesiunile de 20 cu 5.

Urmand aceste strategii putem accelera procesul de invatare, facandu-l mai placut si mai putin dificil. Aceste tehnici ne ajuta atat sa memoram mai usor, cat si sa mentinem informatia pentru mai mult timp. Mai mult, treptat, invatatul nu va mai parea la fel de plictisitor, iar notele vor continua sa creasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.