Cum sa Manageriezi Timpul mai Eficient

0
9
Cum sa Manageriezi Timpul mai Eficient

Traim timpuri in care este nevoie sa facem foarte multe lucruri, sa ne impartim prezenta si atentia in cat mai multe locuri si sa bifam toate lucrurile pe care le avem de facut in termenele limita stabilite. Deseori, poate parea ca 24 de ore nu sunt suficiente pentru a face tot ceea ce ne-am propus si sa mai alocam timp si hobby-urilor noastre, iesirilor cu prietenii sau micilor placeri pe care le tot neglijam. 

Atunci cand simtim ca nu ne ajunge timpul pentru a face tot ce trebuie sau tot ce vrem sa facem, este necesar sa luam initiativa si sa ne facem un plan pentru a evita sa dezvoltam in timp sindromul burnout sau pentru a ne incadra in termenele limita deja stabilite.

Astfel, mai jos poti regasi cateva strategii care sa iti fie de folos atunci cand simti ca nu mai faci fata:

Cum sa-ti planifici timpul

Cand ai un program aglomerat, primul lucru pe care este necesar sa il faci este sa reusesti sa iti planifici timpul. Pentru asta este suficient sa ai o agenda sau un tabel pe laptop sau tableta in care iti poti face un orar. Daca simti ca te motiveaza si te atrage mai tare, poti opta pentru diverse planificatoare existente pe piata.

In primul rand, poti incepe prin a trece in program orele de munca, scoala sau facultate, orele care nu pot fi flexibile sau modificate, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra orarului tau. Ulterior, poti adauga programarile diverse pe care le faci sau alte activitati pe care le desfasori. Daca ai sarcini extra de realizat, precum rapoarte, teme sau proiecte, le poti insera in timpul ramas. Nu uita sa aloci suficient timp pentru somn, mese si pauze pentru ca rolul planificarii timpului este sa ne ajute sa jonglam eficient cu cele 24 de ore disponibile, nu sa ne suprasolicitam!

managementul timpului eficient

Listeaza sarcinile pe care le ai de indeplinit

Listele te vor ajuta sa ai o imagine de ansamblu asupra a ceea ce ai de facut. Poti sa intocmesti astfel de liste zilnic, saptamanal sau lunar. Punand toate sarcinile intru-un singur loc te asiguri ca nu omiti ceva important, ca iti planifici timpul pentru fiecare si ca le realizezi treptat pe toate. Ulterior, poti bifa sarcinile pe care le-ai indeplinit, lucru care te va ajuta sa tii evidenta, dar care te va si motiva sa iti finalizezi lista, pentru ca este satisfacator sa vezi cum reusesti treptat sa faci tot ce ti-ai propus. Tine cont, totusi, ca listele sa fie realiste, nu aglomerate cu lucruri care iti sunt imposibil de realizat in timpul propus.

Cum sa eviti procrastinarea

Procrastinarea reprezinta amanarea sarcinilor pana in ultimul moment. Ea duce deseori la aglomerarea anumitor perioade de timp in care trebuie sa predai mai multe proiecte simultan si este un factor care deseori poate duce la suprasolicitare. Amanarea repetata si intarzierea realizarii temelor, proiectelor sau rapoartelor face ca toate acestea sa se aglomereze pe o perioada mai scurta de timp si sa fii nevoit sa iti indeplinesti toate sarcinile rapid si eficient, lucru care poate genera stres si frustrare.

Procrastinarea este deseori o bariera in planificarea timpului, insa odata schimbat obiceiul, ne poate ajuta sa ne punem ordine in viata. Incepe prin scrie pe listele mai sus amintite termenele limita pentru fiecare proiect si incearca sa lucrezi treptat la fiecare lucru pe care il ai de facut. Nu e nevoi sa termini tot intr-o zi, ci este important sa progresezi cu pasi mici.

Setarea prioritatilor

Cum spuneam, ghideaza-te dupa deadline-uri. Incepe prin a selecta cel mai apropiat termen si lucreaza pentru finalizarea acelei sarcini, urmand sa il selectezi pe urmatorul si tot asa. Incearca sa bifezi intai cele mai apropiate termene si cele mai importante sarcini pentru a face totul mult mai organizat.

Daca simti ca programul tau este un haos, incearca sa urmezi aceste sfaturi macar pentru o luna si descopera cum iti poti organiza timpul mai eficient si cum poti aloca intervale orare in programul tau si pentru lucrurile care iti fac placere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.