Uneori, invatatul poate sa fie plictisitor si dificil, iar sa ne mentinem concentrarea poate fi aproape imposibil. Astfel ca se intampla deseori sa lasam totul pe ultima suta de metrii. Strategiile de invatare eficiente ne ajuta sa optimizam procesul de studiu astfel incat un examen sa nu ne ia pe nepregatite si luam nota maxima. Asadar, iata cele mai eficiente strategii de invatare care iti pot asigura o nota mare si pastrarea informatiei pentru mai mult timp:
Organizarea materialului de invatat ca strategie de invatare
De multe ori, materialul de invatat pentru un examen pare interminabil, iar numai gandul ne face sa ne pierdem tot cheful pentru a ne apuca de treaba.
Cum invatam eficient?
In primul rand, e important sa conspectam informatia, sa extragem doar informatiile cele mai relevante din text, pe care sa le invatam initial. Urmand sa le completam cu detalii daca timpul ne permite sau daca sunt de interes.
Dupa ce am selectat informatia necesara, materialul ar trebui sa fie mai mic, deci nu mai pare atat de „fioros”. Ei bine, ceea ce trebuie sa facem acum, este sa il facem cat mai atractiv. Putem folosi culori, stickere, sau citate motivationale pentru a invata cu placere si a ajunge la o strategie de invatare eficienta.
Strategii de invatare eficiente si autoreglarea emotionala
Acesta este mai degraba un proces de lunga durata care se antreneaza treptat si care ne ajuta pe termen lung. De cele mai multe ori, asociem invatatul pentru un examen cu ceva ce trebuie facut, dar care ne creeaza neplacere.
Cum facem din invatat o placere
Ne ajuta sa facem notitele cat mai atractive pentru a evita monotonia unor cuvinte simple insiruite pe o foaie. Putem organiza lectia in bucati mai mici pentru a parea mai scurta si mai putin dificila si pentru a evita suprasolicitarea. Pentru parcurgerea fiecarei bucati, putem sa ne acordam mici recompense precum dulciuri, ascultarea unei melodii sau doar 5 minute de relaxare.
Ce este autoreglarea emotionala?
Autoreglarea emotionala este importanta nu doar in timpul invatarii, ci si dupa invatare. E relevant sa gestionam stresul si anxietatea de testare. Si indiferent de cum se va desfasura examenul, acest lucru nu iti poate deteriora valoarea si ce poti realiza! Pentru a calma emotiile dinainte de test, incearca sa inspiri pentru 5 secunde, sa pastrezi aerul in piept pentru alte 5 secunde si sa expiri tot aerul timp de 5 secunde.
Amenajarea mediului optim cand invatam
Pentru a invata eficient este nevoie sa studiem intr-un mediu propice. Cum trebuie sa arate acest mediu?
In spatiul in care invatam este important tipul de lumina folosit, pentru a evita suprasolicitarea ochilor si oboseala rapid instalata. Cea mai potrivita lumina este cea naturala, astfel, e indicat sa pozitionam biroul langa fereastra. Totusi, daca este nevoie de lumina artificiala, aceasta trebuie pozitionata in stanga pentru persoanele dreptace si invers pentru stangaci.
Iar intensitatea trebuie sa fie moderata, pentru ca atat lumina prea puternica, cat si cea prea slaba conduc la oboseala rapida a ochilor. De asemenea, e indicat sa fie cat mai liniste. Sa evitam zgomotele deranjante, dar putem adauga putina muzica pentru invatat (stimuleaza creierul sa memoreze mai usor).
Organizarea timpului ca strategie eficienta de invatare
Pentru organizarea timpului de invatat, cea mai cunoscuta si eficienta tehnica este Pomodoro. Aceasta modalitate intarzie si reduce oboseala aparuta in timpul studiului si iti permite sa te concentrezi pentru mai mult timp.
Tehnica Pomodoro pentru invatare eficienta
Invatam pentru 20 de minute, facem o pauza de 5 minute, urmand sa continuam cu 4 astfel de sesiuni. Dupa 4 sesiuni de 20 minute, putem lua o pauza mai mare de 15-20 minute, dupa care reluam sesiunile de 20 cu 5.
Urmand aceste strategii putem accelera procesul de invatare, facandu-l mai placut si mai putin dificil. Aceste tehnici ne ajuta atat sa memoram mai usor, cat si sa mentinem informatia pentru mai mult timp. Mai mult, treptat, invatatul nu va mai parea la fel de plictisitor, iar notele vor continua sa creasca.