Cum sa tii un discurs

0
387
Cum sa tii un discurs

Cum sa stabilesti tonul unui discurs

Felul in care spuneti ceva este la fel de important ca ceea ce spuneti.

Pasi 

  1. Estimati genul de oameni carora va veti adresa. Factori precum varsta, sexul, afilierea politica, credintele religioase si interesele ar trebui sa influenteze genul de limbaj pe care il veti folosi.
  2. Folositi cuvinte care suna important fara a zice nimic. Exemple bune sunt „urgent”, „critic”, „fierbinte”, „crucial” si „fascinant”.
  3. Folositi un limbaj dominant pentru a exprima autoritate. De exemplu, in loc de „sper ca…”, folositi „va recomand…”.
  4. Vorbiti audientei la persoana a II-a pentru a face audienta sa simta ca face parte din prezentare.
  5. Folositi jargonul oamenilor carora va adresati pentru a stabili o legatura, daca este cazul. De exemplu, daca vorbiti in fata unui grup de programatori, folositi un limbaj tehnic.
  6. Folositi un limbaj simplu si concis prin evitarea propozitiilor complicate si a cuvintelor mari. Astfel audienta va intelege mai bine discursul dv..
  7. Mentineti atentia audientei prin pastrarea unui limbaj activ. Folositi substantive specifice si verbe la modul activ. De exemplu, in loc de „raportul a fost scris de Mihai”, spuneti „Mihai a facut analiza pietei.”

Sfaturi 

  • Glumele sunt un bun mod de a va inviora discursul, dar asigurati-va ca sunt potrivite pentru subiect si pentru audienta.

Atentie 

  • Folosirea jargonului unui grup diferit de cel caruia va adresati va poate instraina de audienta. Folositi limbaje exclusive(limbaj care va fi pe deplin inteles doar de un anumit gen de oameni) cu grija.

Cum sa scrii un discurs

Scrierea unui discurs seamana mult cu scrierea unei lucrari, numai ca nu mai exista penalizari pentru erori de ortografiere si punctuatie.

Pasi 

  1. Ganditi-va cam cat timp ar trebui sa dureze discursul. Daca nu aveti o limita de timp, incercati ca discursul sa fie scurt dar informativ.
  2. Ganditi-va la audienta si lasati ca perceptia dv. asupra audientei sa modeleze tonul discursului pe masura ce il scrieti.
  3. Incepeti cu o introducere care stabileste cine sunteti, care va este scopul, despre ce veti vorbi si cat va dura. S-ar putea sa doriti sa includeti o gluma, anecdota sau un fapt interesant pentru a capta atentia audientei.
  4. Aranjati informatiile in 3-7 puncte principale si acordati-le prioritate in functie de importanta si eficienta.
  5. Stergeti punctele care nu sunt cruciale discursului dv. daca aveti prea multe pentru durata de timp alocata.
  6. Incepeti cu cel mai important punct si apoi mergeti la cel mai putin important punct si miscati-va usor la loc catre cel mai important. De exemplu, daca aveti 5 puncte cu numarul 5 fiind cel mai important si numarul 1 cel mai putin important, ordinea prezentarii ar trebui sa fie 5-1-2-3-4.
  7. Argumentati fiecare punct prin statistici, fapte, exemple, anecdote, citate sau alte materiale.
  8. Faceti legatura intre introducere, puncte si concluzii prin tranzitii lejere.
  9. Scrieti o concluzie care sa rezume fiecare din punctele expuse, sa zica din nou scopul principal si sa lase o impresie de lunga durata audientei.

Sfaturi

  • Introducerea ar trebui sa reprezinte cam 10-15 % din discurs. Concluzia ar trebui sa fie cam 5-10 %.
  • Cand va pregatiti discursul, faceti notite usor de citit, scriindu-le sau tiparindu-le cu litere mari si clare.
  • Repetati si cronometrati discursul inainte de a-l da. Simplificati-l daca este nevoie. Daca veti prezenta multe informatii, ganditi-va la notite sau ajutoare vizuale care sa ajute audienta sa tina minte ideile principale.

Cum sa tii un discurs

Stapanirea tonului si a limbajului non-verbal este cheia unui discurs bun.

Pasi 

  1. Apropiati-va de podium cu incredere si puneti-va notitele intr-un loc de unde le puteti vedea usor.
  2. Stati drept cu picioarele la distanta dintre umeri. Priviti audienta, faceti o pauza si incepeti sa vorbiti. Daca nu exista microfon, vorbiti din diafragma, nu din gat.
  3. Stabiliti tonul din introducere cu expresii faciale si dictie potrivita si o stare specifica(dura sau normala).
  4. Priviti-i in ochi pe oamenii din diferite parti ale audientei, inclusiv randul din spate.
  5. Faceti o mica pauza dupa ce exprimati puncte cheie pentru a permite audientei timp sa absoarba informatia. De asemenea, folositi gesturi naturale si relaxate ale mainilor si expresii faciale pentru a sublinia anumite puncte.
  6. Pronuntati clar si variati rata, volumul si felul de prezentare pentru a mentine discursul interesant.
  7. Improspatati-va memoria prin uitarea periodica la notite, dar evitati sa cititi direct din ele, in afara cazului in care cititi un citat lung.
  8. Terminati discursul multumind audientei si apoi pasiti cu incredere in afara scenei.

Sfaturi 

  • Exersati! Inregistrati-va pentru a descoperi gesturi ce distrag atentia, cum ar fi leganarea inainte si inapoi, rostirea prea des a „aaa” sau gesturile nervoase.
  • Daca va balbaiti la un cuvant, inseamna ca ar trebui sa vorbiti mai incet.
  • In timpul pregatirii discursului, faceti notite usor de citit, prin scrierea lor cu litere mari si citete.

Atentie 

Daca trebuie sa testati un microfon, folosirea vocii este cea mai buna metoda. Suflatul agresiv sau batutul cu degetele pot produce leziuni partilor interne mai delicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.