Nestiind cum sa cresti un copil armonios, multi dintre parintii tineri aleg sa participe la cursuri de parenting chiar dinainte de a li se naste copilul, pentru a se pregati timpuriu.
Stim cu totii cat de importanta este perioada copilariei si cat de mult ne poate influenta modul nostru de functionare, mai tarziu, in viata de adult.
Modalitatea prin care copilului a fost crescut si educat il poate afecta sau ii poate fi de ajutor toata viata, in functie de cat de mult s-au implicat parintii sau in functie de cat de eficient au gestionat situatiile problematice.
Cele 5 principii de crestere a armonioasa a copilului
E important, in primul rand, sa cream o relatie sanatoasa cu copilul nostru, pentru ca acesta sa se dezvolte optim si cat mai armonios. Dezvoltarea copilului inca din primii sai ani de viata va sta la baza unui adult sanatos cu o viata interioara armonioasa.
Astfel…. iata cele mai importante 5 principii de urmat in cresterea copilului:
Incurajeaza copilul
Este important ca micutul nostru sa se simta si sa stie ca este sustinut la fiecare pas pe care il face de catre adultii semnificativi pentru el. Incercati sa il incurajati constant, intrucat acest aspect este cel mai important in vederea cresterii armonioase a copilului.
Acesta nu isi poate dezvolta sentimentul de apartinere la familie si stima de sine fara sustinerea si implicarea permanenta a parintilor. Ceea ce duce la esec in incercarea de a creste copilul armonios.
Respecta copilul
Asa cum fiecare adult simte nevoia de respect din partea celorlalti si din partea copilului sau, si copilul simte nevoia de reciprocitatea respectului. Pentru a-l invata pe copil ce inseamna respectul, trebuie, in primul rand, sa ii aratam cum este sa fii respectat de cei din jur.
Acest lucru ajuta si la dezvoltarea increderii in fortele proprii. Astfel, incercati sa va tineti promisiunile facute si sa tineti cont cat de mult se poate de doleantele si parerile celui mic, pentru ca asta il va face sa se simta respectat si sa simta ca este important.
Coopereaza cu cel mic
Prin cooperare invatam treptat copilul ce inseamna lucrul in echipa, ii aratam ca nu este singur si nu e nevoie sa faca independent chiar si sarcinile care momentan sunt prea grele pentru el.
Ajutandu-l in anumite situatii sau rugand-l sa ne ajute in sarcinile casei il responsabilizam treptat si il invatam ca este in regula atat sa ceara ajutor atunci cand are nevoie, cat si sa ofere ajutor. In plus, intarim legatura dintre membrii familiei si coeziunea acesteia.
Nu fi supra-protector
De multe ori, din dorinta de a proteja copilul de anumite situatii pe care noi, ca adulti, le privim drept amenintatoare pentru el, nu facem decat sa ii dezvoltam sentimente de neajutorare si dependenta fata de adult.
E nevoie ca cei mici sa invete sa fie puternici si sa invete sa depaseasca evenimentele dificile care le apar in fata pentru a reusi sa faca acelasi lucru in vietile lor de adulti.
Chiar daca e dificil sa iti vezi copilul ca se confrunta cu ceva neplacut, incearca sa il lasi sa se implice singur. Asta ii va creste toleranta la frustrare, capacitatea de rezolvare de probleme si stima de sine. Astfel inveti si tu cum sa cresti copilul armonios!
Respecta promisiunile facute copilului
Acest principiu se aplica si in situatiile de recompensa, dar si in situatiile de pedeapsa.
E important sa fii ferm si sa duci la capat promisiunile facute.
De exemplu, sa spunem ca i-ai promis copilului ca mergeti la inghetata daca isi face curat in camera. In cazul in care o sa eviti sa mai faci lucrul acesta in mod repetat, copilul va intelege ca nu trebuie sa aiba incredere in tine si, implicit nu vei mai obtine comportamentul dorit (curatenia in camera).
La fel se intampla si in cazul pedepsei. Amanarea acesteia sau indulgentele de genul „lasa ca data viitoare nu va mai face, e mic si nu stie” il va determina pe copil sa profite de bunavointa parintelui si sa repete comportamentul.
Acestia sunt cei mai importanti pasi in cresterea adecvata a copilului si speram ca aceste principii sa va ajute si sa ofere rezultate cat mai rapide.