4 Beneficii ale Dietei Mediteraneene

0
244

Dieta mediteraneana cuprinde obiceiurile traditionale si sanatoase ale persoanelor care traiesc in tarile aflate pe coasta Marii Mediterane, cum ar fi Franta, Italia, Grecia si Spania.

Chiar daca dieta in sine poate varia de la o tara la alta in anumite aspecte, ideea generala si continutul acesteia a ramas totusi la fel, dieta mediteraneana axandu-se pe legume, fructe, nuci, cereale integrale, peste si grasimi nesaturate cum ar fi uleiul de masline.

Spre deosebire de alte diete care au in general un continut redus de calorii, dieta mediteraneana reprezinta mai mult un stil de viata care pune accent pe alimentele proaspete si sanatoase si care evita produsele procesate sau bogate in zahar sau grasimi.

Cele 4 Beneficii ale Dietei Mediteraneene

Fiind axata pe produse sanatoase si proaspete, aceste alegeri fac ca dieta mediteraneana sa ofere si anumite beneficii specifice sanatatii generale cum ar fi:

Scaderea riscului de boli cardiovasculare

Deoarece dieta este bogata in acizi omega-3 proveniti din peste, nuci si ulei de masline dar si antioxidanti obtinuti din fructe si legume, aceasta combinatie este asociata cu o reducere a riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare cum ar fi accidentul vascular cerebral sau hipertensiunea arteriala, aceasta din urma fiind sustinuta si de un studiu publicat in 2018.

Conform studiului, chiar daca nu exista inca date exacte, dieta mediteraneana a aratat efect benefic cu privire la reducerea tensiunii arteriale atat in randul persoanelor hipertensive cat si in randul persoanelor sanatoase.

Sustine sanatatea cerebrala

Consumul alimentelor bogate in grasimi sanatoase si nu numai are un efect benefic si asupra creierului, un studiu publicat in 2017 cu peste 1800 de participanti concluzionand ca persoanele care urmeaza o dieta mediteraneana au o probabilitate mai mica de dezvoltare a bolii Alzheimer sau oricarui alt tip de declin cognitiv, odata cu inaintarea in varsta.

Ajuta la mentinerea unei greutati normale

Deoarece dieta mediteraneana contine alimente bogate in fibre, aceasta reprezinta o alegere buna pentru persoanele care doresc sa isi imbunatateasca sanatatea metabolica si sa pastreze o greutate corporala normala.

Mai mult decat atat, conform unui studiu publicat in 2014 dieta mediteraneana este asociata si cu o reducere a riscului de dezvoltare a diabetului zaharat tip 2.

Reduce riscul de dezvoltare a cancerului

Dieta mediteraneana contine un nivel foarte ridicat de antioxidanti, majoritatea proveniti din fructe si legume. Antioxidantii sunt compusi care opresc sau incetinesc aparitia leziunilor oxidative si care reduc inflamatia in organism, motiv pentru care aceasta dieta este des asociata cu reducerea riscului de dezvoltare a cancerului.

Un studiu publicat in 2017 care a inclus alte 83 de cercetari anterioare si peste 2 milioane de persoane, a asociat dieta mediteraneana cu un risc redus de aparitie a cancerului mamar, colorectal si gastric, cercetatorii fiind de parere ca reducerea ar fi datorata consumului ridicat de fructe, legume si cereale integrale.

Toate aceste beneficii si multe altele pot fi obtinute prin dieta mediteraneana, motiv pentru care ar trebui luata in considerare si discutata cu medicul de familie (in functie de caz). Deoarece aceasta dieta include numeroase tipuri de alimente, incorporarea ei in dieta si rutina zilnica ar trebui sa fie destul de usor de realizat pentru majoritatea persoanelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.