Inainte de a cumpara un telefon, un frigider sau un nou laptop, vorbiti cu prietenii, cititi review-uri, comparati magazinele. Dar oare investiti la fel de mult timp si pregatire in cumpararea de mobila? Totusi, o canapea buna sau o masa de sufragerie va costa mai mult decat toate elementele de mai sus si va avea si o durabilitate mai mare.
Iata o serie de greseli des intalnite in cumpararea de mobilier si sfaturi despre cum sa evitati sa faceti asemenea greseli.
Lipsa de pregatire
Oamenii deseori se duc sa cumpere mobila fara sa se gandeasca inainte la ce le-ar fi pe plac, ce teluri pe termen lung au sau macar la ceva de baza, cum ar fi dimensiunile camerei. Inainte de a vizita primul magazin, faceti o schita a camerei pentru care cautati mobila, inclusiv toate masuratorile. Faceti fotografii ale camerei si mergeti prin magazine de design. Aduceti esantioane de vopsea din camera, impreuna cu modele de covor si alte tesaturi de mobila.
Ganditi-va la planurile dv. de termen lung pentru camera: va place felul in care arata sau vreti sa o schimbati? Daca vreti sa o schimbati, cum vreti sa arate spatiul respectiv, ce sentimente doriti sa va inspire? Cumparati pentru felul in care doriti camera sa fie, nu neaparat pentru felul in care este, pentru ca sa nu fiti obligat sa aruncati mobila peste 3 ani cand va decideti intr-un final sa decorati camera asa cum doriti sa fie.
Ignorarea marimii
Magazinele pot sa va insele simtul proportiilor. O piesa de mobilier care arata perfect intr-un magazin de marimea unei jumatati de teren de fotbal si cu o inaltime de 6 metri, poate parea imensa intr-un apartament cu o inaltime de 2,5 m. Luati cu dv. mereu o ruleta mica si masurati totul inainte de a cumpara. Daca inca mai aveti dubii, mergeti acasa si aranjati ziare pe podea dupa marimile mobilierului, pentru a vedea cum se va potrivi in camera.
Neaducerea de acasa a unei mostre de tesatura
Tesaturile pot arata diferit in functie de conditiile de iluminare. Inainte de a cumpara o piesa de mobilier tapitata, cereti o bucata de tesatura si luati-o acasa. Uitati-va la material in camera in care piesa va sta – de preferat, si ziua si noaptea. Verificati daca culoarea se potriveste cu restul mobilierului si cu culoarea peretilor.
Netestarea mobilei
Nu cumparati mobila pe care sa stati fara sa o testati mai intai. Stati pe ea. Intindeti-va pe ea. Daca este o canapea pe care doriti sa o folositi pentru somnul de dupa-amiaza sau citit, intindeti-va pe ea in magazin – aduceti-va chiar o carte si cititi o vreme.
Cumparatul din impuls
Poate fi greu sa rezistati in fata unei piese de mobilier care are o reducere de pret de 50%. Dar ganditi-va bine inainte de a cumpara. Daca piesa nu se potriveste cu marimea, stilul sau culorile camerei, tocmai ati cheltuit cu 50% mai mult decat trebuia. Daca este ieftin, dar nu se potriveste in casa dv., nu este o afacere buna. De asemenea, nu cautati mobila noua cu 2 zile inainte ca socrii sa vina in vizita. Cumparatul de mobila necesita timp, asa ca nu va grabiti; oferiti-va destul timp incat sa va uitati prin mai multe magazine si sa comparati ofertele. Daca nu puteti sa treceti pe langa acea piesa de mobilier aflata la reduceri, asigurati-va ca ea poate fi returnata. Daca nu, vedeti daca magazinul va permite sa o luati acasa si sa o returnati a doua zi, daca nu este buna.
Cumparatul cu prietenii
Cu cat cereti mai multe opinii, cu atat va este mai greu sa va decideti. Nu luati un batalion de prieteni si rude atunci cand doriti sa cumparati; luati-va doar partenerul sau un amic cu bun gust.
Refuzarea ajutorului
In afara cazului in care ati studiat design de interior sau ati fost ucenicul unui tapiter, este aproape sigur ca un vanzator va cunoaste mai multe despre mobila decat dv.. Oferiti o sansa vanzatorilor si sansele de a obtine produsul potrivit la pretul potrivit vor creste dramatic.
Cumparatul in week-end
Daca aveti nevoie de ajutor si doriti ca vanzatorul sa va acorde atentia sa, fara a fi intrerupti, nu va duceti la cumparaturi in weekend. Atunci magazinele de mobila sunt pline si vanzatorii sunt foarte ocupati. Alegeti o zi din saptamana si poate veti reusi sa monopolizati atentia vanzatorului pentru ore intregi.
Uiti sa masori usile
Oricine vinde mobila a auzit povesti despre oameni care au cumparat o canapea si nu au reusit sa treaca cu ea de usa de la intrare, de scari sau sa o introduca in lift. Masurati fiecare usa pana la camera in care mobila va sta. (Nu uitati de geamuri, ca varianta alternativa). Daca blocul are lift, masurati usa liftului si spatiul din lift.
Platesti prea mult
In ziua de azi, orice consumator ar trebui sa se astepte sa vada o reducere de cel putin 35% din pretul de vanzare sugerat de producator. Daca piesa nu este deja la reducere, asteptati. Multe reduceri apar lunar sau in timpul sarbatorilor.