Cum sa cumperi flori pentru gradina ta

0
538
Cum sa cumperi flori pentru gradina ta

O gradina de flori poate oferi un buchet mare de mirosuri, si o gama vasta de culori care sa va lumineze veranda sau curtea. Cheia succesului este sa intelegeti ce sunt plantele anuale si ce sunt cele perene, sa stiti cand sa le plantati si sa stiti sa potriviti necesitatile diferitelor tipuri de plante.

 Plantele anuale  

 Pasi  

  1. Plantele anuale sunt acele plante care cresc, infloresc si fac seminte dupa care mor. In climate temperate unele plante pot inflori si in timpul iernii. Exemple populare sunt petuniile. Plantele anuale au un aspect placut in raport cu pretul platit insa trebuie inlocuite in fiecare an.
  2. Alegeti plante anuale pentru sezonul rece, cum ar fi panselutele.
  3. Alegeti plante pentru sezonul cald, cum ar fi galbenelele, acestea inflorind la sfarsitul primaverii si tinand pana toamna tarziu.
  4. Cumparati seminte din cataloage sau de la magazine specializate. Folosirea de seminte este o solutie mai ieftina insa va dura mai mult timp si necesita mai mult efort. Unele plante anuale cresc mai bine atunci cand sunt plantate ca seminte, altele cum ar fi petuniile sau begoniile au nevoie de o perioada mai lunga pentru a creste.
  5. Oferiti-i plantei ce are nevoie. Majoritatea plantelor anuale prefera soarele. Altele cum ar fi begoniile se descurca bine la umbra.
  6. Asigurati-va ca aveti rasaduri bune. Asigurati-va ca au frunze verzi, sanatoase, evitand rasadurile ce au multe frunze galbene. Alegeti plante ale caror flori inca nu s-au deschis. Evitati plantele care au radacinile prea butucanoase sau care ies prin gaurile de scurgere ale ghiveciului.

 Plantele permanente  

 Pasi  

  1. Alegeti plante permanente daca doriti plante ce vor trai pentru mai multi ani. Unele pe timpul iernii mor, dar primavara rasar din nou. In zonele cu climat cald este posibil ca aceste plante sa fie verzi tot anul.
  2. Puteti cumpara astfel de flori aproape in orice perioada a anului. Daca vreti sa luati seminte pe care sa le plantati dvs, este bine sa stiti ca aceasta este o operatiune ce necesita timp si experienta. La sfarsitul toamnei, iarna si la inceputul primaverii multe plante nu au structura supraterana asa este posibil ca dvs sa cumparati pentru moment un ghiveci gol.
  3. Incercati sa plantati astfel de plante la inceputul verii sau la inceputul toamnei. Cu cat va apucati din timp, cu atat recipientul va fi mai mic si plantele vor fi mai ieftine. Plantele in ghiveciuri de 10 cm pot parea mici dar de fapt sunt mai usor de pus in gradina.
  4. Este posibil ca magazinele din zona dvs sa ofere o gama limitata de astfel de plante asa ca puteti cauta mai multe sortimente pe internet.
  5. Cautati semne de vigoare: frunze verzi, sanatoase, fie ca ies la nivelul solului sau pe tulpina florii. Evitati plantele care au frunze galbene sau radacini prea multe.
  6. Daca vreti sa fiti sigur de culoare, cumparati plante ce sunt inflorite.

 Sfaturi  

  • Printre plantele anuale ce sunt usor de crescut se numara galbenelele, floarea de soare si carciumaresele.
  • Pentru a avea un decor florar frumos vara, este recomandat sa cumparati plante anuale ce sunt deja puse in jardiniere mari.
  • Puteti sa va mariti cantitatea de plante permanente mutand din plantele existente. Momentul oportun depinde de tipul plantei, dar de obicei o astfel de operatiune se face primavara sau toamna.
SEZONANUALEPERENE
Primavara devremePlantati flori pentru sezonul rece: maci, panselute, capul dragonului, pintenas, calendulaCare infloresc: floarea de „nu ma uita”, floarea clopotel, cordalis, caldarusa.

Cautati plante mici, bogate, care se gasesc in pachete de 4-6; alegeti plante cu sau fara boboci dar cu putine flori deschise.Cautati recipiente cu diametrul de 10 cm; in acest moment al anului anumite plante nu rasar din pamant.
Jumatatea primaverii pana la jumatatea veriiPlantati flori pentru sezonul cald: petunii, salvii, impatiens, galbinele, lobelii.Care infloresc: nemtisori, penstemoni, bujori, margarete.

Cautati ghiveciuri de 3 litri care sunt bune pentru a pune rapid la punct un aranjament florar.Cautati recipiente cu diametrul de 10 cm; plantele ar trebui sa aiba frunze si unele ar trebui sa aiba si flori; indepratati frunzele si florile uscate.
Sfarsitul verii pana la inceputul toamneiAlegeti anumite flori destinate sezonului cald: salvii si cârciumăreseCare infloresc: salvie

In zonele cu climat cald faceti o mica pauza inainte de a planta anuale.Cautati plante ce nu sunt ofilite; este in regula daca nu sunt inflorite – vor inflori anul urmator.
ToamnaPlantati flori de sezon rece in climate calde: panselute, calendulaCare infloresc: ochiul boului; crizanteme

Incepeti cu rasaduri sau cu recipiente mici numai in zone cu climat temperat unde puteti sa faceti gradinarit tot anulFiti atent la reduceri la magazinele de specialitate.

 Ce sa cautati  

  • Plante anuale ce sunt vandute ca rasaduri in grupuri mici
  • Plante permanente ce sunt vandute in ghiveciuri mici
  • Semne de sanatate si o crestere buna

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.