Cum sa vinzi o masina

0
425
cum sa vinzi o masina

Cand vindeti o masina, vanzarea realizata unei persoane private va aduce un venit mai mare decat daca ati vinde-o unui dealer. Usurati procesul de vanzare punandu-va in locul cumparatorului, si vindeti-va masina rapid si pentru mai multi bani, daca este posibil.

 Pasi   

 1. Curatati masina, spalati-o, aspirati-o si ceruiti-o. Rezolvati problemele legate de oglinzi, sau pregatiti-va sa reduceti substantial pretul cerut. Verificati masina la un mecanic pentru a putea stabili valoarea. Astfel anumiti consumatori nu vor mai cere sa reduceti pretul, sustinand ca masina are nevoie de reparatii substantiale.
 2. Verificati valoarea masinii pe Internet, si comparati pretul cu cel cerut de alti pentru acelasi model. Astfel veti avea baza pentru un pret realistic (mai mariti un pic pretul pentru a putea negocia).
 3. Postati un anunt in ziar, pe Internet, in fereastra masinii, pe panouri de mica publicitate – oriunde puteti. Creati o pagina web pentru a prezenta masina si poze suplimentare. Aveti grija sa scoateti in evidenta punctele tari, cum ar fi kilometraj redus, stare buna, pachetele optionale, imbunatatiri adaugate de dumneavoastra (alarma), numarul de proprietari (daca este foarte scazut), proprietari nefumatori si fise de intretinere.
 4. Faceti un raport istoric a masinii dvs. si tipariti-l pentru a il arata clientilor potentiali.
 5. Daca vindeti un model special, a carui cautare este sezoniera, atunci vinteti masina atunci cand cererea este cea mai ridicata. Primavara si vara sunt ideale pentru vanzarea masinilor decapotabile, toamna si iarna sunt potrivite pentru masinile cu tractiune integrala.
 6. Asigurati-va ca aveti actele de proprietate, ca nu aveti amenzi neplatite, un formular de vanzare sau transfer de la Registrul Auto, certificatul la zi pentru emisii, talonul si asigurarea.
 7. Asigurati-va ca oricine doreste sa incerce masina are permis de conducere. Fiti pregati sa vi sa ceara ca mecanicul sa verifice masina. Daca un mecanic a verifiat masina recent puteti prezenta chitanta, sau devizul de lucru.
 8. Dupa ce ati convenit asupra pretului, cereti bani cash sau un cec de la o banca. Nu acceptati cecuri personale sau plata in rate.
 9. Completati chitanta, pe care o semneaza si vanzatorul si cumparatorul, si faceti copii pentru fiecare parte. Semnati pe titlu si completati formularul de la Registrul Auto. Anulati asigurarea masinii, astfel, in cazul in care se intampla ceva cu masina nu veti fi responsabil. Daca nu ati convenit altfel, e bine sa treceti pe chitanta „Masina este vanduta in stare ‘starea in care este’ fara nici o garantie”.

 Sfaturi 

 • Pentru a vinde o masina la care inca platiti rate, cereti cumparatorului sa faca plata direct la banca sau sa va dea banii dvs. pentru a plati imprumutul.
 • Daca masina are un drept de sechestru, titlul de proprietate va fi trimis de banca celui care plateste. Cumparatorii de masini ce au sechestru pot obtine permise de circulatie temporare de la Registrul Auto, folosind chitanta.
 • Registrul auto va decide daca dupa vanzare se vor pastra placutele de inmatriculare sau nu .

Atentie

 • Evitati folosirea expresiei „sau cea mai buna oferta”. Veti primi cele mai proaste oferte.

La ce sa fiti atenti

 • Pret realistic
 • Publicitate
 • Certificat de inregistrare
 • Certificat pentru emisiile de noxe
 • Bani cash sau cec bancar
 • Chitanta de vanzare
 • Suspendarea asigurarii
 • Transferul de proprietate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.