Cum sa oprești o sângerare nazala

0
622
Cum sa oprești o sângerare nazala

Sangerarile nazale sunt neplacute si va pot speria, dar de obicei nu sunt periculoase. Copiii patesc sangerari nazale mai des decat adultii, de obicei fie din iritarea membranei nazale (scobitul in nas), fie in urma unei lovituri (cum ar fi o minge de fotbal in fata. Atunci cand nasul unui adult sangereaza, acesta poate fi semnul unei probleme medicale mai serioase. Tineti minte sa ii spuneti doctorului daca aveti sangerari nazele, mai ales fara traume fizice.

 Iata cum:  

  • Protejati-va! Luati-va toate masurile de siguranta si purtati echipament personal de protectie, daca aveti asa ceva. Sangerarea nazala a victimei poate fi cauzata de o trauma. Asigurati-va ca nu veti fi ranit in timp ce incercati sa ajutati victima.
  • Inclinati-va in fata, nu in spate. Nu incercati sa protejati un tricou favorit prin inclinarea in spate. Sangele trebuie sa se duca undeva si cel mai probabil va ajunge in gat. Daca victima se apleaca in spate, sangele ar putea bloca caile nazale sau ar putea ajunge in stomac. Sangele poate irita stomacul si poate face victima sa vomite.
  • Strangeti victima de nas imediat sub puntea osoasa. Degetele dv. ar trebui sa fie pe partea moale a nasului, cat si pe os. Daca inca curge sange, ajustati-va stransoarea. Nu ar trebui sa sangereze vizibil cat timp strangeti nasul. Vasele de sange care alimenteaza mucoasa nazala pot fi apasate de puntea nazala pentru a incetini fluxul sangvin si a crea un cheag. Tineti de nas pentru cel putin 5 minute. Nu dati drumul pentru a verifica sangerarea pana nu se scurg cele 5 minute.
  • Dupa 5 minute, dati drumul nasului si verificati daca s-a oprit sangerarea. Daca  nu s-a oprit, mentineti presiunea pentru inca 10 minute. Tineti minte sa nu dati drumul nasului inainte sa fi trecut cele 10 minute. Daca este nevoie, mai aplicati presiune inca 10 minute.
  • Daca sangerarea nazala nu se opreste nici dupa a doua sau a treia tentativa, este cazul sa apelati la un medic. Daca in orice moment, victima se simte ametita, slabita, sunati de urgenta la 112. Daca o sangerare nezala este lasata necontrolata, aceasta poate duce la soc.

 Sfaturi:  

  1. Punerea pe nas a unui pachet inghetat poate ajuta in oprirea sangerarii. Folositi aceasta metoda pe langa aplicarea de presiune.
  2. Dupa ce ati controlat sangerarea, nu lasati victima sa-si sufle nasul. Suflarea nasului nu va face decat sa elibereze cheagul de sange si sa porneasca din nou sngerarea.
  3. Majoritatea sangerarilor sunt rezultatul unei mucoase nazale uscate sau in urma unui traumatism. Totusi, anumite sangerari nazale care apar spontan pot reprezenta simptomul unei probleme medicale mult mai serioase. Contactati un medic daca victima sufera de sangerari nazale frecvente si greu de controlat.
  4. Sangerarile nazale datorate unui traumatism la cap pot indica traumatisme cerebrale – mai ales daca apar in urma unei raniri evidente la fata. Daca victima unui traumatism grav – cum ar fi un accident de masina sau o cadere – are sangerare nazala, sunati imediat la 112.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.