Cum să cureti pământul

0
597
cum sa curatati pamantul

Scapati pamantul de buruieni, animale daunatoare si boli – fara a folosi chimicale daunatoare. Procesul foloseste caldura soarelui de vara pentru a omori organismele daunatoare si semintele acestora.

 Pasi  

  1. Determinati ce fel de sol aveti. Sol care este fie prea tare (cleios, compact) sau prea nisipos poate fi reparat adaugand compost, balegar sau rumegus.
  2. Amestecati dupa nevoie. Puneti un strat gros de 8 cm de ingrasamant deasupra dupa care amestecati-l cu pamant folosind o furca sau o cazma. Pentru solul care este foarte tare, sapati indeajuns de adanc pentru a depasi stratul tare, dupa care puteti adauga ingrasamantul.
  3. Arati pamantul si nivelati-l. Stratul ar trebui sa fie de cel putin 60 cm latime pentru a limita pierderile de caldura de la margini.
  4. Umeziti bine solul. Aceasta operatie poate dura cateva ore daca folositi un furtun mic.
  5. Acoperiti intreaga zona cu o bucata transparenta de folie de 1-4mm.
  6. Puneti marginea foliei intr-un sant si acoperiti-o cu pamant astfel incat caldura sa nu poata iesi.
  7. Lasati folia pentru cel putin sase spatamani, curatand resturile si apa de ploaie de cate ori este nevoie. Cu cat folia sta mai mult pe sol, cu atat mai bune vor fi rezultatele.
  8. Indepartati folia si daca mai este timp pentru cultivat, folositi terenul pentru o astfel de operatie. Pastrati folia pentru a o folosi din nou.
  9. Imprastiati un strat protector peste pamant pentru a pastra umezeala, pentru a impiedica aparitia buruienilor si pe masura ce solul isi pierde din fertilitate, adaugati material organic. Compostul facut acasa este bun si ar trebui pus intr-un strat cu grosime de 7-10 cm.

 Sfaturi  

  • Desi va trebui sa sariti peste un sezon de plantat si va trebui sa incepeti de la zero, beneficiile unei astfel de operatii pot fi vizibile ani intregi. Rezultatul: un sol fara ciuperci si buruieni, un sol ce poate tine apa, aer si elemente nutritive importante pentru o gradina sanatoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.