Anii de la gradinita pana prin liceu pot parea o umbra de activitati, cu niste lucruri academice introduse pe ici pe colo. Iata cateva indicii care sa ajute parintii si copiii obositi sa gaseasca un echilibru sanatos printre numeroasele posibilitati.
Pasi
- Amintiti-va ca se numesc activitati extrascolare pentru ca sunt extra. Prioritatea nr. 1 a copilului dv. trebuie sa fie scoala, asa ca nu ezitati sa faceti ca participarea continua in sporturi sau cluburi sa depinda de mentinerea unui standard minim de performanta academica.
- Vorbiti cu copilul dv. si revizuiti activitatile dorite la inceputul fiecarui nou semestru. Decideti cu cat de mult se poate descurca si faceti alegeri.
- Asigurati-va ca dv. si copilul dv. stiti exact cat timp trebuie dedicat fiecarei activitati. Participarea la un sport de liceu, de exemplu, poate necesita mult mai mult timp decat o ora dupa orarul zilnic de la scoala. Vor fi jocuri si in weekend-uri? Cat de mult va trebui copilul sa calatoreasca pentru meciurile din deplasare si cat de des? Cand incepe sezonul sportiv si cand se termina?
- Incercati sa va incurajati copilul sa stabileasca un echilibru intre activitatile de grup si cele individuale. Lectiile de pian sau de tenis sunt grozave, dar destul de solitare. Copilul are nevoie si de activitati de grup, cum ar fi participarea la un cenaclu de teatru.
- Asigurati-va ca copilul intelege ca inscrierea intr-o echipa sau un club inseamna luarea unui angajament fata de ceilalti membri si ca va asteptati ca el sa isi indeplineasca acel angajament. In afara unor circumstante extraordinare, faptul ca „este plictisitor” nu il va scuza de la indeplinirea obligatiilor.
- Nici un fel de activitate care se petrece in aer liber nu poate fi nesanatoasa. Daca copilul tinde sa fie un singuratic, poate doriti sa preluati controlul si cercetati ce fel de echipe sau cluburi exista in zona dv. care sa corespunda cu interesele copilului dv..
- Copiii mai in varsta, mai ales adolescentii, uneori prefera sa inlocuiasca familia cu unele activitati constante. Nu lasati angajamentele extrascolare ale copilului dv. sa fie mai importante ca cinele in familie, planurile speciale de weekend sau alte momente importante ale familiei.
Sfaturi
- Daca copilul dv. este fara tragere de inima cand vine vorba de activitati, aflati in ce activitati sunt prietenii sai implicati. Pentru unii copii, cine participa este mai important decat activitatea propriu-zisa.
Atentie
- In mare parte, activitatile de dupa scoala, chiar daca sunt organizate de scoala si au loc la scoala, nu sunt considerate a fi la fel cu activitatile din scoala. Mai ales la copiii mai mic, verificati ca sa fiti sigur ca exista un adult care sa ii supravegheze pentru orice echipa sau club la care este inscris copilul dv.