Oamenii care au drept hobby rezolvarea puzzle-urilor stiu deja cat de mult timp necesita terminarea unei astfel de activitati. Daca esti nou in acest „domeniu”, iata cateva sfaturi care te vor invata cum sa rezolvi repede un puzzle.
Rezolvarea puzzle-urilor este o activitate placuta care necesita rabdare, atentie si chiar antrenament.
De asemenea, aceasta activitate antreneaza memoria, inteligenta, capacitatea de rezolvare de probleme, rabdarea, atentia, vederea periferica si motricitatea fina.
Cum sa organizezi piesele unui puzzle
Primul pas pe care il poti face este sa alegi marginile tabloului, pentru ca de la margine/ rama incepem mereu un puzzle. Asadar, alege acele piese care vor forma conturul imaginii si pune-le separat fata de celelalte.
Chiar daca pare ca alegerea culorilor este un pas inutil si iti poate lua foarte mult timp, este foarte util sa iti sortezi piesele in functie de culoare pentru ca mai apoi, cand incepi propriu-zis sa rezolvi puzzle-ul, sa iti ia mai putin timp.
La acest pas poti sorta si marginile dupa culoare, dar ai grija sa nu le amesteci cu celelalte piese.
Realizeaza conturul puzzle-ului
Dupa ce ai ales marginile si le-ai sortat pe culoare, este timpul sa faci conturul puzzle-ului final. Realizarea conturului te va ajuta sa ai o imagine de ansamblu despre cam unde va veni fiecare element.
De exemplu, daca marginea de sus este albastra, stii deja ca acolo ar trebui sa se contureze cerul, dar daca marginea de jos este albastra, vei anticipa ca, probabil, acolo se afla o apa.
Porneste din colturi atunci cand rezolvi un puzzle
Piesele care se potrivesc in colturi sunt cel mai usor de gasit, deoarece piesa perfecta trebuie sa se potriveasca atat cu piesa de jos/ sus, cat si cu cea din dreapta/ stanga. Astfel, vei avea 2 repere importante pentru a alege piesele potrivite.
De asemenea, sa incepi din colturi te ajuta sa ai o imagine de ansamblu, iar conturul deja facut va fi un pas foarte important. Practic, un puzzle se rezolva din exterior spre interior.
Realizeaza obiectul principal intr-un puzzle
Daca imaginea ta are un obiect principal, de exemplu o cladire, un portret sau un animal, poti incerca sa realizezi aceasta imagine, urmand sa faci treptat fundalul din spatele sau.
Incearca sa legi imaginea obiectului central de conturul puzzle-ului pentru a stii exact unde se pozitioneaza acesta in tot tabloul si pentru a-ti fi mai usor ulterior sa realizezi fundalul.
Ghideaza-te dupa imaginea finala a puzzle-ului
Cel mai adesea, puzzle-ul vine cu o imagine a rezultatului final. Foloseste aceasta poza pentru a pozitiona corect elementele. In poza de pe cutie apare cladirea in stanga jos?
Atunci vei stii ca obiectul tau central se pozitioneaza undeva in stanga jos. In dreapta se afla padurea? Atunci vei stii ca piesele verzi le vei potrivi in partea dreapta. Imaginea te ajuta sa iti ghidezi urmatoarele miscari si sa verifici potrivirile anterioare.
Daca vei urma acesti pasi, cu siguranta rezolvarea puzzle-ului va fi mult mai usoara, mai distractiva si mai motivanta pentru tine.
Speram ca ti-au fost de ajutor si ca ai reusit sa rezolvi repede primul tau puzzle, pe care il poti inrama si expune pe peretele casei tale.