Cum functioneaza memoria?

0
15
Cum functioneaza memoria

Ca sa intelegem cum functioneaza memoria trebuie mai intai sa o definim.

Memoria este principalul proces psihic pe care il folosim la invatarea unui material pentru un examen sau care ne determina sa ne amintim evenimentele din viata noastra. Ea are mai multe caracteristici care, odata manipulate cum trebuie, fie ne ajuta sa invatam mai rapid si mai eficient, fie ne incurca si ne fac sa uitam ce am incercat sa memoram inainte de examen.

Cunoasterea felului cum functioneaza memoria reprezinta un avantaj pentru a adopta strategii eficiente de invatare rapida.

Memoria este asociativa

Ne este mai usor sa memoram lucrurile atunci cand ele se asociaza cu alte elemente pe care deja le cunoastem. Acest lucru inseamna ca atunci cand intram in contact cu o informatie noua, o consideram similara cu ceva ce deja stim sau incercam sa o legam de cunostinte deja existente.

Cand incercam sa invatam, putem folosi anumite idei principale pe care sa le asociem cu date care sunt deja inmagazinate in memoria noastra. De exemplu, putem invata datele faptelor istorice prin punerea lor in paralel cu date ale evenimentelor importante din viata noastra.

Memoria este activa

Pentru a maximiza sansele de memorare a unui material, este necesar sa o facem intr-un mod activ, nu pasiv. Cu cat suntem mai prezenti si implicati in procesul de invatare, cu atat memoram mai rapid si mai usor.

Cum ne ajutam de memorie in invatare?

Invatarea devine mai eficienta atunci cand suntem atenti la ceea ce citim/ ascultam si cand ne implicam in activitate. Pentru a facilita memorarea unui material, ne putem intreba constant „la ce se refera asta?”, „ce inseamna asta?”, „am inteles?”. Putem si sa incercam sa explicam cu voce tare ceea ce am memorat deja pentru a ne asigura ca totul este clar.

totul despre memorie

Memoria este precisa

Omul are nevoie sa inteleaga materialul expus pentru a reusi sa-l memoreze. Memoria noastra refuza sa inmagazineze informatiile pe care nu le intelege, facand loc informatiilor clare si logice.

Atentie atunci cand invatati!

Astfel, atunci cand incercam sa invatam ceva, trebuie, sa ne asiguram ca ideile sunt clare si au sens pentru noi. Altfel riscam sa invatam mecanic, fara sa intelegem ceea ce citim si fiindu-ne mult mai greu sa reproducem ulterior.

De fiecare data cand ceva pare sa nu aiba sens, e necesar sa ne oprim si sa investigam ce inseamna elementele materialului.

Memoria este selectiva

Zilnic intalnim mii de elemente noi si nu retinem toate informatiile cu care intram in contact. Le organizam si le selectam in functie de multi factori precum interesele noastre, gradul de oboseala pe care il resimtim sau starea de sanatate pe care o avem in acel moment.

Astfel, pentru a invata usor trebuie sa ne asiguram ca ne simtim bine fizic, ca nu suntem bolnavi sau obositi. Si ca materialul pe care il avem de invatat ni se pare macar aproape interesant, altfel memoria noastra va tinde sa-l uite cat mai rapid. De cele mai multe ori pentru a face loc informatiilor importante sau de interes.

Memoria este doar relativ fidela

Pentru ca omul nu este un robot, acesta nu poate reda cu exactitate ceea ce a memorat, cel putin nu in cantitati mai mari. E mai relevant sa invatam logic decat mecanic, adica sa intelegem informatia si sa o putem reda in orice forma.

Trick-uri pentru a memora mai bine

Atunci cand incercam sa invatam un material, este important sa putem reproduce ideile esentiale cu propriile cuvinte. Informatia memorata mecanic este mai greu de accesat, iar daca sufera mici modificari, se poate pierde in totalitate. Astfel ca nu este in avantajul nostru sa incercam sa memoram cu acuratete cuvintele, ci mai degraba ideile principale.

Cum inveti rapid si simplu?

Pentru a invata rapid pentru un test sau un examen putem tine cont de aceste caracteristici ale memoriei si de modalitatile in care le putem face sa fie in avantajul nostru. Materialul trebuie sa fie pastrat in memorie pentru cat mai mult timp si accesat cat mai usor in timpul examenului prin idei cheie pe care ni le amintim instant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.