12 greseli pe care le face un profesor

0
568
12 greseli pe care le face un profesor

Iata o lista de lucruri pe care ar trebui sa le evitati ca profesor nou sau vechi. Sunt incluse numai sfaturi serioase in lista si lasate pe dinafara greselile grave, precum relatiile intime cu studentii. Totusi, oricare dintre acestea pot crea probleme pentru dv. ca profesor si daca combinati 2 sau mai multe, asteptati-va sa aveti mari probleme in obtinerea respectului stundentilor si in a fi fericit la locul de munca.

 1. Evitati sa zambiti si sa fiti prietenos cu studentii  

Ar trebui sa incepeti fiecare an pe o pozitie tare si dand impresia ca este mai usor sa va imbunati decat sa deveniti mai aspru, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa ii faceti pe studenti sa creada ca nu va face placere sa predati.

 2. Legarea de relatii de prietenie cu studentii atunci cand sunteti la ore  

Ar trebui sa fiti prietenos, dar sa nu deveniti prieteni. Prietenia implica “da si ia”.Aceasta va poate pune intr-o pozitie proasta cu toti studentii din clasa. Predatul nu reprezinta un concurs de popularitate si dv. nu sunteti unul dintre baieti sau una dintre fete. Tineti mereu minte acest lucru.

 3. Opriti-va lectia si confruntati studentii pentru infractiuni minore in clasa  

Atunci cand confruntati studenti in legatura cu niste infractiuni minore in clasa, nu exista nici o cale de a crea o situatie de castig-castig. Studentul respectiv nu va avea nici o cale de scapare si astfel se poate ajunge la probleme mai mari. Este mai bine sa ii trageti deoparte si sa vorbiti personal cu ei.

 4. Umiliti studentii pentru a ii face sa incerce sa se comporte mai bine  

Umilirea este o arma teribila de folosit pentru un profesor. Studentii fie vor fi prea speriati si nu se vor simti niciodata increzatori la ora dv., fie atat de raniti incat nu se vor mai increde niciodata in dv., fie vor fi atat de suparati incat pot recurge la metode dure de retaliere.

 5. Tipati  

Odata ce ati tipat, ati pierdut batalia. Nu inseamna ca nu trebuie sa ridicati vocea din cand in cand, dar profesorii care tipa tot timpul sunt cei care au cele mai neplacute ore.

 6. Predati controlul asupra orei studentilor  

Orice decizii sunt luate in clasa ar trebui sa fie luate de dv. datorita motivelor potrivite. Doar pentru ca studentii incearca sa scape de o lucrare nu inseamna ca ar trebui sa le permiteti acest lucru, in afara cazului in care exista un motiv bun si viabil. Puteti deveni usor un pres daca cedati tuturor cererilor studentilor.

 7. Tratati studentii diferit in functie de preferintele dv. personale  

Sa fim seriosi, sunteti om si intotdeauna vor exista copii care va plac mai mult din grupul de elevi. Totusi, trebuie sa incercati cat mai mult sa nu lasati sa se vada in clasa aceasta preferinta. Ascultati toti studentii in mod egal. Nu micsorati pedepsele studentilor favoriti.

 8. Creati reguli care sunt nedrepte  

Uneori regulile va pot pune in situatii proaste. De exemplu, daca un profesor are o regula care spune ca lucrarile nu pot fi predate dupa ce clopotelul a sunat, atunci aceasta ar putea duce la niste situatii dificile. Daca un student are o scuza valida? Ce face o scuza valida? Exista situatii pe care este bine sa le evitati.

 9. Barfiti si va plangeti de alti profesori  

Vor exista zile cand veti auzi studenti vorbind despre alti profesori, spunand despre fapte despre care credeti ca sunt foarte rele. Totusi, nu ar trebui sa va luati nici un angajament fata de studenti si sa vorbiti cu profesorii respectivi sau cu conducerea institutiei de invatamant. Ce spuneti studentilor nu este ceva privat si va fi impartasit mai departe.

 10. Notati lucrarile predate mai tarziu la fel ca pe cele predate la timp 

Asigurati-va ca faceti notarile in mod corect. Nu permiteti studentilor sa predea lucrari mai tarziu si sa primeasca punctaj maxim pentru ca astfel dispare stimulentul de a termina lucrarea la timp. Folositi rubrici atunci cand puneti note pe lucrari ce necesita obiectivitate. Astfel va protejati si puteti explica motivele pentru notele elevilor.

 11. Veniti la ora fara nici un fel de plan  

Zilele in care incercati sa improvizati sunt zilele cand va veti simti cel mai grabit si cel mai putin convingator. De fapt, cea mai buna cale de a crea lectii este sa incepeti cu conceptia dv. in minte si apoi sa lucrati la metode prin care sa faceti informatia sa fie inteleasa de studenti.

 12. Predati folosind o singura metoda (de exemplu, doar fotocopii, doar lectura etc.)  

Studentii se vor plictisi si se va ajunge la intreruperea lectiei. Mai mult, probabil veti ajunge sa pierdeti studenti care ar fi putut beneficia de pe urma altor forme de instruire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.