Cum sa cultivi trandafiri din varfuri taiate

0
441
Cum sa cultivi trandafiri din varfuri taiate

Trandafirul este o planta ce poate fi inmultita foarte usor. Acum puteti da prietenilor si vecinilor trandafirii dvs si va puteti bucura de acest proces usor de taiere al varfurilor.

 Pasi  

 1. Pregatiti solul in care veti planta. Udati bine solul dupa care puneti de o parte ghiveciul.
 2. Alegeti un trandafir sanatos pe care vreti sa il inmultiti. Planta ar trebui sa fie inflorita, sa aiba apa si sa nu prezinte semne de boli.
 3. Taiati o bucata de tulpina de 15-25 cm. Bucata ideala ar trebui sa aiba cel putin un boboc ce este aproape gata sa se deschida si cateva frunze mature ce cresc pe tulpina.
 4. Indepartati frunzele din partea de jos astfel incat 2-3 noduri de frunze sunt vizibili. Aceste noduri reprezinta zona in care se vor forma radacinile. Frunzele se desfac usor tragandu-le cu mana.
 5. Introduceti partea de jos intr-un hormon de crestere a radacinilor pentru a ajuta la dezvoltarea rapida a radacini. Numai portiunea ce va intra in pamant ar trebui sa fie tratata.
 6. Folositi un creion pentru a face o gaura in ghiveci. Majoritarea celor care practica o astfel de inmultire prefera sa faca o gaura cu un creion decat sa impinga trandafirul in pamant, evitand astfel distrugerea cambiului de pe tulpina. Cambiul este tesutul ce transporta elemente nutritive prin tulpina.
 7. Puneti bucata taiata in gaura, dupa care presati solul pentru ca aceasta sa fie bine prinsa. Folositi varful degetelor pentru a presa bine solul.
 8. Puneti bucata taiata intr-o punga mare de plastic. Punga va actiona ca o sera in miniatura, retinand caldura si umezeala in timp ce radacinile se formeaza.
 9. Inchideti punga si puneti ghiveciul intr-o zona calda, ferita de lumina soarelui. Desi ceva lumina este necesara, razele directe ale soarelui vor arde bucata de trandafir plantata.
 10. Deschideti punga si pulverizati frecvent pentru a mentine nivelul de umiditate ridicat. Deoarece planta inca nu are radacini, aceasta nu poate trage apa din sol. Mentineti interiorul pungii umed fara a exagera. Dupa ce ati terminat de pulverizat cu apa inchideti punga.
 11. Dupa 3-4 saptamani indepartati punga. Planta ar trebui deja sa isi fi dezvoltat radacini. Continuati sa pulverizati cu apa zilnic sau ori de cate ori solul este uscat la atingere. Evitati sa folositi prea multa apa.
 12. Planta este pregatita sa creasca singura atunci cand vedeti o crestere noua si radacini ce ies prin partea de jos a ghiveciului. Felicitari!

 Sfaturi  

 • Nodurile de crestere al frunzelor sunt vizibile pe tulpina. Chiar si dupa ce o frunza a fost indepartata, o cicatrice a locului in care a fost ramane vizibila.
 • Hormonul pentru cresterea radacinilor se gaseste la magazine de plante.
 • Pungile de plastic sunt ideale pentru a crea efectul de sera deoarece pot fi spalate si refolosite.
 • Ar trebui sa pulverizati apa la fiecare doua zile.
 • Varfurile taiate vor face radacini mai repede la inceputul primaverii.

 Atentie  

 • Nu folositi o unghiera pentru a indeparta frunzele. Bucata ramasa va putrezi si astfel incercarea dvs va esua.
 • Pentru a preveni bolile tineti toate obiectele folosite sterile folosind o solutie cu concetratie de 10% clor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.