Desi un anumit grad de stres este necesar pentru a functiona cat mai bine, prea mult va poate afecta mental si fizic. Invatati sa stapaniti nivelul de stres pentru a evita anxietatea, depresiile sau alte probleme.
Pasi in reducerea stresului
- Cand va simtiti coplesit de probleme scrieti tot ce trebuie sa faceti. Stabiliti o limita de timp, dupa realizare taiati sarcina. Impartind catitatea de munca in bucati ce le puteti realiza mai usor, fiecare avand timpul ei, va veti simti mai relaxat atunci cand va veni vorba de sarcinile dvs.
- Concetrati-va asupra unei singure probleme. Daca va stresati cu lucruri pe care inca nu le-ati facut va va distrage atentia de la indeplinirea sarcinii curente.
- Administrati-va energia cu atentie, stabiliti sarcinile in functie de prioritati, si faceti mai putin efort pentru sarcinile ce nu sunt atat de importante.
- Daca simtiti ca aveti prea mult de munca delegati sarcini sau cereti ajutor. Angajati un gradinar pentru curte sau o bona pentru copil daca simtiti ca nu aveti timp.
- Rasplatiti-va pentru sarcinile indeplinite. Decat sa va grabiti la urmatoarea sarcina si sa va stresati si mai mult, laudat-va pentru sarcina pe care ati realizat-o.
- Luati pauze mici in timp ce lucrati. Vizitati o cafenea din apropiere sau mergeti cate putin sau stati 10 minute in birou pentru a va relaxa: inchideti ochii, eliminati gandurile legate de munca, vizualizati un loc placut sau un peisaj de vacanta si relaxati-va muschii.
- Faceti miscare zilnic pentru a va mentine sanatatea si pentru a scapa de stres, sau apucati-va de un hobby.
- Luati-va vacanta. Daca sa va luati o vacanta (si sa stati departe de munca) pare si mai stresant incercati sa va luati mai multe vacante scurte in timpul anului.
- Mentineti-va perspectiva intrebandu-va, „Este situatia in cauza atat de serioasa incat ar trebui sa fiu asa de stresat de ea?”
Cum sa gasesti timp liber
Gasirea timpului liber reprezinta de cele mai multe ori o problema de organizare a vietii dvs astfel incat sa va faceti timp pentru lucrurile ce va plac.
- Stabiliti prioritatea. La inceputul fiecarei zi faceti o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le faceti. Programati-va timp liber pentru dvs si respectati-l.
- Organizati-va. Puneti la punct un sistem ce este potrivit pentru dvs si respectati-l.
- Tineti o agenda in care sa treceti cum ati petrecut fiecare ora a zilei. Vedeti unde petreceti timpul si vedeti cat de eficient puteti deveni.
- Puneti comisioanele in ordine astfel incat sa le puteti realiza pe toate in aceeasi calatorie. Faceti cumparaturi pe Internet de cate ori este posibil.
- Pretuiti-va timpul. Angajati o menajera si un gradinar daca va permiteti. Trimiteti hainele ce trebuiesc calcate la un serviciu specializat. Cumparati mancare de calitate ce necesita un timp minim de pregatire sau mancati in oras de cate ori puteti.
- Faceti din tehnologie prietenul dvs. Invatati sa folositi telefonul mobil, e-mail-ul si agenda electronica. Va va economisi timp.
- Mentineti o atitudine pozitiva, chiar si in momente dificile. Daca va enervati si va suparati veti pierde timp si energie.
- Rasplatiti-va. Faceti miscare zilnic sau cititi cartea preferata. Planificati o excursie pentru „a scapa de toate”, intr-un loc in care va puteti relaxa.