Cum sa faceti ca copiii dvs sa invete din programele vizionate la televizor? Simplu, urmariti programele TV impreuna. Bineinteles ca doar vizionarea impreuna nu este suficienta ci trebuie sa va implicati.
Interactionati
Vorbiti despre programele TV pe masura ce le vizionati. Puneti intrebari copilului in timpul programului, ca de exemplu „Ce crezi ca se va intampla?”, „Ce inseamna asta?”, „Cum crezi ca se simte personajul principal?”. Incercati sa-i faceti interesati in mod activ de programul TV vizionat, in loc sa priveasca pasiv.
Evidentiati lucrurile interesante din programul respectiv.
Chiar daca este vorba de o scena, un cantec sau ceva de pe fundal, in momentul in care vedeti ceva interesant, atrageti-i atentia copilului asupra lucrului respectiv.
Explicati
Explicati continutul sau comportamentul nepotrivit. Daca de exemplu intr-un anumit program TV apar doi frati care se cearta, ar trebui sa va intrebati copilul: „De ce se cearta?”, „Este un fel potrivit de a se comporta unul fata de celalalt?”, „Ce ar trebui sa faca in loc de a se certa?”
Dupa ce programul s-a terminat, intrebati-va copilul in legatura cu intriga programului sau ajutati-l sa faca un rezumat al acestuia. Faptul ca-si aduc aminte de detalii ale intrigii ii va ajuta pe copiii dvs sa invete cum sa faca efectiv rezumatul unei povesti sau sa o explice.
Invatare
Folositi televiziunea si filmele ca o cale pentru a invata mai multe. Daca copilul dv. prezinta interes pentru ceva prezentat in vreo emisiune, folositi acel interes pentru a-i arata ca invatatul poate fi distractiv. De exemplu, daca va uitati la o emisiune despre pinguini, si copilul pare sa fie interesat, puteti cauta pe Internet poze si detalii amuzante despre pinguini sau va puteti ajuta copilul sa imprumute o carte despre pinguini de la librarie.
Ajutati-va copiii sa inteleaga sensul cuvantului „interactiv”. Multe emisiuni pentru copii, mai ales cele pentru prescolari, pretind ca sunt mai educationale pentru ca sunt „interactive”. Problema este ca emisiunile sunt interactive doar daca copilul decide sa interactioneze cu ele. Majoritatea copiilor sunt multumiti doar sa stea pe canapea si sa se uite la televizor in timp ce personajul lor animat favorit clipeste la ei, asteptand un „raspuns ” la intrebarea pusa. Dati copiilor un exemplu de interactiune raspunzand la intrebarile personajelor cu voce tare si cantand atunci cand personajul cere telespectatorilor sa cante cu el. De multe ori, copiii au nevoie de cineva care sa le arate ca pot striga raspunsul la televizor sau ca pot sa se ridice in picioare si sa cante si sa danseze.
Distractie
Distrati-va! Cel mai bun lucru la vizionarea impreuna este timpul petrecut impreuna cu copiii dv., timp in care puteti vorbi si rade despre emisiunile TV sau despre filme.
Exersarea acestor activitati de vizionare impreuna cu copiii va stabili un mod de gandire si participare activa, ceea ce poate face ca timpul petrecut la televizor sa fie un pic mai educational chiar si atunci cand nu puteti sta si viziona impreuna cu copiii dv.